Makaron ze szparagami i pomidorkami
Jeżeli lubicie kuchnię włoską, szparagi i żyjecie w permanentnym „niedoczasie”, ten przepis jest specjalnie dla Was 🙂 Prosty, pyszny, zdrowy i sezonowy 🙂 Domowe pesto zaostrza w smaku ricottę, a sok puszczony z grillowanych pomidorków fajnie ją osładza. Mmmm 🙂 Polecam gorąco!
Przepis na 1 porcję:
80g suchego makaronu
6 zielonych szparagów
4-5 pomidorków koktajlowych
1 łyżka ricotty
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu.
Sos pesto:
Garść świeżej bazylii
1-2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, kroimy na pół. Umyte pomidorki kroimy na pół. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą, wkładamy szparagi i pomidorki przekrojoną stroną do góry, oprószamy szczyptą soli i wstawiamy do piekarnika ustawionego na funkcję grilla na 15 minut (po 10 minutach zmniejszam temp. do minimum). W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i robimy pesto miksując wszystkie jego składniki blenderem. Odcedzony makaron mieszamy z grillowanymi warzywami, dodajemy ricottę i łyżkę pesto. Przyprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!