Omlet ze szparagami i fetą

Omlet ze szparagami

Maj w kuchni należy do szparagów! Teraz są najdelikatniejsze w smaku, najłatwiej dostępne i najtańsze (pęczek można kupić za 7-8zł).
Szparagi to samo zdrowie! Cechuje je wysoka gęstość odżywcza, co znaczy, że w niewielkiej ilości energii, mamy ogrom składników odżywczych potrzebnych nam do prawidłowego funkcjonowania. Są źródłem m.in. witaminy C, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, beta-karotenu, potasu, wapnia, magnezu, fluoru, selenu, żelaza, a także glutationu, będącego nadrzędnym antyoksydantem, wspomagającego pracę wątroby, przyspieszającego jej detoksykację i regenerację (polecam zwłaszcza po antybiotykoterapii i stosowaniu leków przeciwbólowych zawierających paracetamol). Szparagi zawierają inulinę, będącą naturalnym prebiotykiem. Właściwości prozdrowotnych mają całe mnóstwo (ze względu na zawartość puryn powinny na nie uważać osoby chorujące na dnę moczanową i kamicę nerkową), do tego są pyszne, można z nich zrobić fantastyczną zupę krem, makaron z kozim serem lub mascarpone albo po prostu zblanszować i położyć na talerzu w towarzystwie pieczonego łososia 🙂
 A na śniadanie, obiad lub kolację polecam bardzo pożywnego omleta ze szparagami i fetą.

Przepis na 4 porcje:
3-4 ugotowane ziemniaczki
1 łyżka oliwy
1/2 cebuli
1/2 pęczka szparagów
6 jajek lekko roztrzepanych
1/2 szklanki mleka 2%tł. lub roślinnego
100g sera feta
szczypta soli i pieprzu.
Ziemniaki kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i szklimy. Dodajemy ziemniaki i podsmażamy mieszając aż zaczną się rumienić. Szparagi wrzucamy do osolonego wrzątku na 2 minuty, następnie hartujemy pod zimną wodą. Każdego kroimy na pół, a potem wzdłuż na plastry. W misce mieszamy jajka z mlekiem, szparagami, pokruszoną fetą, szczyptą soli i pieprzu, ziemniakami i cebulą. Wlewamy wszystko na rozgrzaną patelnię i smażymy po 3-4 minuty z obu stron.

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *