Spaghetti ze szparagami
Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki, dlatego korzystam, póki są 🙂 Dziś na lunch spaghetti w sosie śmietanowo-czosnkowym z grillowanymi szparagami i prosciutto 🙂 Robi się je łącznie 10 minut, a smakuje wyśmienicie 🙂 Można jeść na ciepło i na zimno! A przypominam, że szparagi to skarbnica wielu składników odżywczych, między innymi kwasu foliowego, witaminy C, beta-karotenu, potasu, wapnia, magnezu i niezwykłego glutationu 🙂 Smacznego i udanego tygodnia! Wiosna to najlepszy czas na zmiany! Więcej słońca, więcej aktywności na świeżym powietrzu, większy wybór owoców i warzyw!
Przepis na 1 porcję:
80g suchego makaronu spaghetti
6 zielonych szparagów
1 plaster szynki parmeńskiej
2 ząbki czosnku
1 łyżka śmietany 10-12%tł.
2 łyżeczki oliwy
szczypta soli i pieprzu.
Piekarnik ustawiamy na funkcję grilla i nagrzewamy do temp. 210st.C. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki, smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Grillujemy 7-8 minut. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, siekamy czosnek, kroimy w paseczki szynkę i rozgrzewamy oliwę na patelni. Na rozgrzaną wrzucamy czosnek i smażymy 3-4 minuty, następnie dodajemy szynkę i śmietanę. Odcedzony makaron mieszamy z sosem śmietanowo-czosnkowym, szynką i szparagami.