Pomysłów na kanapki ciąg dalszy – tym razem truskawki w roli głównej :)

Truskawki w roli głównej

Dziś w roli głównej truskawki 🙂 Zaliczane do grupy jagodowych są jednymi z najzdrowszych owoców świata! U mnie dziś na kanapkach – jedna w wytrawnej wersji z liśćmi młodego szpinaku, twarogiem i awokado, a druga na słodko z twarogiem i miodem. Taki lunch, to czysta przyjemność i samo zdrowie 🙂 Truskawki są skarbnicą wielu cennych składników odżywczych. Już ich garść pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, będącą silnym antyoksydantem. Ponadto są źródłem witamin z grupy B, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, krzemu i manganu. Ułatwiają proces detoksykacji organizmu, odkwaszają, a dzięki zawartości enzymu o nazwie bromelina wspomagają pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego i nerek. Mają niski indeks glikemiczny i tylko 28kcal w 100g. Smacznego!

Przepis na kanapki:
2 kromki chleba żytniego na zakwasie
1/2 kostki białego twarogu chudego (100g)
1 łyżeczka oleju lnianego
1 łyżeczka miodu
1/2 awokado
kilka liści szpinaku
kilka truskawek
Twaróg mieszamy z olejem lnianym, dzielimy na pół. Awokado obieramy i kroimy w plasterki, truskawki myjemy i kroimy. Na jednej kromce układamy liście szpinaku, na nich połowę sera, plastry awokado i truskawki, a na drugiej ser polewamy miodem i dodajemy truskawki.

Przeczytaj również...

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *