Orzeźwiająca sałatka z orientalną nutą – wegańskie oczyszczanie
Dziś u mnie na lunch pyszna, oczyszczająca organizm z toksyn, sałatka z awokado i ananasem w wersji wegańskiej (jak ktoś woli z białkiem zwierzęcym, to polecam z krewetkami). W jej przypadku wyjątkowo istotną rolę odgrywa sos, nadający lekko orientalną nutę.
Przepis na 1 porcję:
Duża garść rukoli
1/2 awokado
2-3 plastry świeżego ananasa
łyżeczka uprażonych ziaren sezamu/słonecznika/migdałów
szczypta świeżo mielonego pieprzu
Sos: sok wyciśnięty z limonki, łyżeczka syropu z agawy/klonowego/miodu, posiekana świeża kolendra.
Na rukoli układamy pokrojonego w kostkę ananasa i awokado, polewamy sosem, posypujemy uprażonym sezamem i gotowe.
Smacznego!