Pełnoziarniste spaghetti z duszonym bakłażanem
Prosto ze słonecznej Italii – spaghetti z duszonym bakłażanem, czerwoną cebulą, prawdziwą mozzarellą i oregano – mniaaam 🙂 Spróbujcie koniecznie!
Powiedzenie „diabeł tkwi w szczegółach” sprawdza się w przypadku tak prostych jak ten przepisów. Niezwykle ważna jest jakość i sposób przygotowania makaronu. Musi być ugotowany al dente i to z dwóch powodów – ze względu na smak i indeks glikemiczny. Warto także zwrócić uwagę na ser. Polecam Mozzarellę di Bufala, wytwarzaną z mleka bawolego. To prawdziwa rozkosz dla mojego podniebienia 🙂
Bakłażan jest dobrym źródłem wapnia, magnezu i potasu. Fioletowego koloru skórce nadają między innymi antocyjany, będące silnymi antyoksydantami, działające przeciwnowotworowo, a także opóźniające procesy starzenia. Bakłażan zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn. Smacznego!
Przepis na 2 porcje:
160g suchego makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
1 mały bakłażan
1 mała czerwona cebula
100g sera mozzarella
1 łyżeczka klarowanego masła
1 łyżeczka oliwy
świeże oregano
szczypta soli i pieprz
Na maśle szklimy cebulę, dodajemy pokrojonego bakłażana i dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w kostkę, siekamy oregano. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu dodajemy łyżeczkę oliwy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Na koniec posypujemy świeżym oregano.