Pełnoziarniste tosty francuskie z awokado i łososiem! Mniam :)

SONY DSC

Dziś na dobry początek – pełnoziarniste tosty francuskie z serkiem śmietankowym, awokado i wędzonym łososiem 🙂
W takim śniadaniu naprawdę jest moc! Ogrom składników odżywczych, w tym pełna gama aminokwasów egzogennych, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, wapń, magnez, selen, jod, kwas foliowy, witaminy A, D, E i K (i wierzcie mi, że to nie wszystko:)) sprawia, że z uśmiechem i dobrą energią zaczynam dzień!

Przepis:
2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (najlepiej żytniego na zakwasie)
1 jajko+łyżka mleka lub napoju owsianego+szczypta soli (roztrzep widelcem)
1/2 dojrzałego awokado
2 plasterki łososia wędzonego
serek śmietankowy do smarowania (polecam „Piątnicy” Twój Smak lekki)
szczypta pieprzu
kilka pomidorków koktajlowych
Chleb obtaczamy w jajku i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Gotowe tosty smarujemy serkiem, układamy awokado i łososia, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i gotowe.

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *