Zupa krem z topinamburu i gruszki

zupa z topinamburu

Topinambur i gruszka – pyszna lekka zupa krem 🙂
Tą zupę przygotowuje się dosłownie kilka minut!

Przepis na 2 porcje:
0,5kg topinamburu
2 małe gruszki
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka śmietany jogurtowej
2 łyżki uprażonych migdałów w płatkach
szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu
szczypta soli i świeżo mielonego kolorowego pieprzu.
Wystarczy obrać i pokroić topinambur, gruszki, zalać bulionem warzywnym, gotować do miękkości, przyprawić gałką muszkatołową i kardamonem, delikatnie zabielić „zahartowaną” śmietaną jogurtową, przyprawić świeżo mielonym pieprzem, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi i gotowe 🙂 Smacznego!

Topinambur (inaczej słonecznik bulwiasty) to bardzo wartościowe warzywo, a jeszcze dość mało popularne w Polsce, choć są u nas jego uprawy 🙂 Wywodzi się z Ameryki Północnej, ma bardzo ciekawy lekko orzechowy smak i jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, między innymi potasu i wapnia oraz tryptofanu – aminokwasu niezbędnego do syntezy serotoniny, czyli hormonu „szczęścia”. Warto zwrócić uwagę na sporą zawartość inuliny w bulwach topinamburu. Inulina stabilizuje poziom glukozy we krwi, a także wspomaga proces detoksykacji, wiążąc szkodliwe substancje i przyspieszając ich wydalanie z organizmu. Warto urozmaicić nasze codzienne menu potrawami z topinamburem w roli głównej 🙂 Skorzysta na tym zarówno nasze podniebienie jak i zdrowie.
Udanego weekendu!

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *