Pyszne beta-karotenowe placki :)
Beta-karoten to prowitamina A, a także potężny antyoksydant, wykazujący największą spośród wszystkich karotenoidów aktywność biologiczną. Bierze udział w procesie regeneracji tkanek, utrzymuje skórę w dobrej kondycji, a także chroni ją przed promieniowaniem UV, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wzroku, jak i syntezy wielu hormonów i enzymów (w tym hormonów tarczycy). W przeciwieństwie do retinolu występującego w produktach zwierzęcych, nie wywołuje toksycznej hiperwitaminozy. Jego ewentualny nadmiar nie jest magazynowany w wątrobie, a po prostu wydalany z organizmu.
Do najlepszych źródeł beta-karotenu zaliczamy marchew, bataty, dynię, paprykę i morele, a także wszystkie zielone warzywa, w których występuje w duecie z chlorofilem.
Dzisiejsza propozycja jest jego absolutną skarbnicą! Trio – marchew, bataty i natka pietruszki to beta-karotenowe bomby 😉 Przy okazji placki są po prostu przepyszne! Polecam serdecznie 🙂 Dajcie znać, czy przepis przypadł Wam do gustu! Czekam z niecierpliwością na Wasze komentarze! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielicie się nim z innymi 🙂
Przepis na porcje dla 2 osób (8 placków):
2 marchewki
1 duży batat
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki razowej mąki orkiszowej
2 jaja
olej kokosowy do posmarowania pateni
szczypta soli morskiej, świeżo mielonego pieprzu i ostrej papryki.
Batata i marchewki obieramy i ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, mąkę, wbijamy jajka i przyprawiamy do smaku. Mieszamy wszystkie składniki. Rozgrzewamy na patelni olej, na dobrze rozgrzany nakładamy ciasto łyżką, lekko dociskamy i smażymy placki z obu stron aż się zrumienią. Używam niewielką ilość oleju do smażenia, ale jeszcze przed podaniem wykładam placki na chwilę na papierowy ręcznik. Podaję z rukolą i pomidorami. Smacznego!
Usmażyłam dzisiaj placuszki, rukolę skropiłam sokiem z cytryny, było pysznie. Cieszę się, że trafiłam na Pani bloga 😀
Bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂 Miło tu Panią gościć!