Omleciki – babeczki ze szparagami :)

jajeczno-serowe babeczki ze szparagami

Sezon na szparagi czas zacząć! 🙂 Cieszy mnie ten fakt niezmiernie, bo szparagi wprost uwielbiam, a poza tym, że świetnie smakują, charakteryzują się niezwykłą wartością odżywczą. Są skarbnicą m.in. folianów, beta-karotenu, witaminy C, potasu, wapnia, fosforu i żelaza. Walczą z wolnymi rodnikami zapobiegając powstawaniu nowotworów, miażdżycy, a także opóźniając procesy starzenia. Są źródłem glutationu – nadrzędnego przeciwutleniacza, biorącego udział w procesie oczyszczania organizmu z toksyn, wspierającego pracę wątroby. Zawierają inulinę, która reguluje poziom glukozy we krwi, jest także świetną pożywką dla „korzystnych” bakterii jelitowych. Mam nadzieję, że lubicie, jadacie i nie muszę nikogo zachęcać 🙂

Dziś polecam jajeczno-serowe babeczki ze szparagami. Są pyszne i banalnie proste 🙂 Sprawdzą się o każdej porze dnia! Najlepiej smakują z michą sałaty!

Przepis na 1 porcję (2 babeczki):
2 jajka
2 łyżki sera ricotta
2 zielone szparagi
1/4 papryczki chili
odrobina oleju kokoswego do natłuszczenia formy
szczypta soli, świeżo mielonego pieprzu i pieprzu cayenne.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 220st. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy ricottę, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku. Szparagi myjemy, odcinamy końce i kroimy, z papryczki usuwamy nasionka, siekamy i dodajemy do masy. Formę do muffinów smarujemy olejem, wkładamy szparagi i zalewamy masą serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 8 minut. Smacznego!

babeczki ze szparagami

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *