Pyszne placuszki z bananem

SONY DSC

Dziś na obiad coś słodkiego i bardzo sycącego – pyszne placuszki z bananem i ricottą! Idealne także na weekendowe śniadanie 🙂

Podaję przepis na kilkanaście placuszków (dla naszej 3-osobowej rodziny):
– 80g mąki pszennej
– 80g mąki orkiszowej
– szczypta cynamonu i mielonych ziaren wanilii
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 250g sera ricotta
– 1 duże jajo
– 1 łyżka roztopionego masła
– ¼ szklanki mleka roślinnego lub krowiego
– 2 małe banany lub 1 większy pokrojone w plasterki

W jednej misce wymieszaj mąkę z cukrem, cynamonem, wanilią, proszkiem do pieczenia i solą, a w drugiej ricottę z jajkiem, roztopionym masłem i mlekiem. Połącz wszystkie składniki na jednolitą gęstą masę. Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką ciasto, po 1 minucie smażenia w każdego placuszka wciśnij po 2 plasterki banana, smaż jeszcze 2 minuty, obróć na drugą stronę i smaż ok. 3 min. Podaj każdy placuszek z łyżką jogurtu greckiego, łyżeczką miodu lub syropu klonowego i świeżymi owocami.

Smacznego!

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *