Sałatka z rukoli z pieczonymi batatami

sałatka z rukolą

Co dziś u Was na lunch? U mnie sałatka z rukoli z pieczonym batatem, awokado i łososiem w pomarańczowym sosie 🙂 Pycha! Polecam gorąco 🙂
Bataty bardzo sobie cenię za cudowne walory smakowe jak i wysoką wartość odżywczą. Mają niższy indeks glikemiczny od ziemniaków, co ma znaczenie zwłaszcza dla osób z insulinoopornością i cukrzycą. Odmiany o żółto-pomarańczowym miąższu są skarbnicą karotenoidów (chroniącej wzrok luteiny jak i beta-karotenu). Są także źródłem witaminy C, E, K, folianów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu aminokwasów egzogennych. Poza tym obok awokado są w gronie „czystej piętnastki” (ranking tworzony przez amerykańską organizację non-profit), czyli wśród warzyw i owoców o najmniejszej ilości pozostałości pestycydów.

Przepis na 1 porcję:
Garść rukoli
50g łososia wędzonego pokrojonego w kostkę
1 batat pokrojony w ósemki, posmarowany oliwą, oprószony solą i upieczony (40 minut w 200st.C)
1/2 awokado obranego i pokrojonego w plastry
2 łyżki ziaren granatu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sos:
łyżka soku z pomarańczy
łyżeczka oliwy
łyżeczka miodu/syropu z agawy
szczypta pieprzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *