Risotto z dynią i kilka słów o kurkumie

Rizotto z dynią

Dziś kilka słów o kurkumie. To przyprawa ceniona od tysiąca lat przez Hindusów o prawdziwie magicznych właściwościach ochrony komórek naszego ciała przed utlenianiem. Zawarta w niej kurkumina jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem, który dodatkowo zwiększa aktywność naszych własnych enzymów antyoksydacyjnych! Zmniejsza uszkodzenia DNA powstające na skutek naturalnych procesów starzenia, jak również zanieczyszczeń środowiska i toksyn z niezdrowej żywności. Ma także właściwości antyseptyczne. Jest bardziej skuteczna w wysokich temperaturach i w towarzystwie pieprzu, a więc używajcie jej do dań na ciepło.

U mnie dziś na obiad będzie pyszne, lekkostrawne risotto z dynią. Wystarczy zeszklić na patelni czerwoną cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę dynię, następnie ryż (np. Arborio), podlewać bulionem warzywnym aż ryż będzie gotowy, przyprawić gałką muszkatołową, kurkumą, pieprzem i zajadać.

Przepis na 2 porcje: 400g obranej, pokrojonej w kostkę dyni, 150g ryżu do risotto (np. Arborio), 1 czerwona cebula, 1 szklanka bulionu warzywnego, szczypta gałki muszkatołowej, kurkumy, pieprzu.

Smacznego!

Przeczytaj również...

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *