Grzanki z cukinią i pietruszkowym pesto

pesto z piertuszki

Zastanawialiście się kiedyś czym jest odżywianie?
Odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi materiału budulcowego do wzrostu nowych i odbudowy „zużytych” komórek i tkanek, a także dostarczaniu paliwa energetycznego (z całą gamą składników odżywczych) niezbędnego do pracy narządów wewnętrznych, wszystkich procesów życiowych, a także utrzymywania stałej temperatury ciała.
Jesteśmy tym co jemy, a właściwie tym co wchłaniamy. Warto o tym pamiętać, szanować swój organizm i dbać o jakość dostarczanego mu paliwa. W zdrowym odżywianiu nie chodzi tylko o to czego należy unikać. Bardzo ważne jest to co i jak trzeba jeść, by utrzymywać swoje ciało w dobrym zdrowiu i kondycji. A jak jeść? Powoli 🙂 Dokładnie gryźć, długo przeżuwać każdy kęs (wciąż się tego uczę ;)), bo proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej. Im bardziej rozdrobnimy jedzenie, tym więcej składników odżywczych wchłoniemy. I co ważne – nie popijajmy w trakcie jedzenia. Woda może utrudnić trawienie rozcieńczając sok żołądkowy, a kawa i herbata dodatkowo utrudniają wchłanianie niektórych składników mineralnych, między innymi żelaza.
Mam nadzieję, że trochę Was motywuję do świadomego jedzenia 🙂
U mnie dziś na lunch były grzanki z pesto z natki z cukinią i mozzarellą na żytnim chlebie baked by Mój Mąż <3 Pycha!

Przepis na pesto z natki pietruszki:
Duża garść natki pietruszki
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oleju lnianego
szczypta soli i pieprzu
Zmiksuj wszystko i gotowe 🙂

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *