Kokosowe curry z brokułami i ananasem

Kokosowe curry z brokułami i ananasem

Kuchnia tajska jest dla mnie bez wątpienia jedną z najlepszych na świecie! Pełna smakowych kontrastów, urzekająca prostotą, niezwykle aromatyczna.
Dla wszystkich jej miłośników mam dziś przepis na pyszne kokosowe curry z brokułami i ananasem. Polecam z całego serca!

Przepis na 2 porcje:
1 brokuł
1/2 dużego ananasa
1 mała czerwona cebula
garstka rodzynek (ok. 30g, można zastąpić posiekanymi daktylami)
garstka orzechów nerkowca (ok. 30g)
1 puszka mleczka kokosowego (400ml, polecam firmy Real Thai)
1 łyżka czerwonej pasty curry (polecam firmy Real Thai lub z przepisu poniżej)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru kokosowego (można zastąpić trzcinowym)
1 łyżeczka oleju kokosowego
sok z 1/4 limonki
szczypta soli
Do podania świeża kolendra i ryż jaśminowy.
Brokuła dzielimy na różyczki, ananasa kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy, rozprowadzamy pastę curry i dodajemy sos sojowy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy szczyptę soli i cukier kokosowy i czekamy aż zacznie się karmelizować. Następnie wrzucamy ananasa, wlewamy całą zawartość rondelka, dodajemy orzechy i rodzynki i dusimy ok. 5 minut. Różyczki brokuła przelewamy wrzątkiem i dodajemy do curry. Dusimy kolejne 5 minut. Na koniec skrapiamy sokiem z limonki, a przed podaniem posypujemy kolendrą.
Smacznego!

Przepis na czerwoną pastę curry:
5 suszonych papryczek chili bez nasion, namoczonych w wodzie
4 szalotki
8-10 ząbków czosnku
1 łyżeczka startego korzenia galangalu
1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej
1 łyżeczka startej skórki z limonki
2 łyżeczki posiekanych łodyżek kolendry
4-5 ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżka prażonych ziaren kolendry
1 łyżeczka prażonych ziaren kminu
1 łyżeczka soli.
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę.

Komentarze: 2

    • Kamila Wrzesińska says:

      Muaa :* Nie ma za co! 😉 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *