Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami

Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami

Niepozorne, a jakże niezwykłe szparagi są właśnie w szczycie sezonu, a my dzięki nim będziemy w szczytowej formie! 🙂 Za swoje prozdrowotne właściwości i nietuzinkowy smak były cenione już w Starożytności. Uwielbiane przez Włochów, Francuzów i Anglików, od paru lat cieszą się niesłabnącą popularnością również w Polsce. W maju warto sięgać po nie jak najczęściej! Mi do gustu przypadły najbardziej zielone szparagi, choć krem z białych już kilka lat temu skradł moje serce 🙂 Te młode pędy są skarbnicą m.in. folianów, beta-karotenu, witaminy C, potasu, magnezu, wapnia i glutationu. Polecam gorąco!

Dziś mam dla Was pyszną wiosenną sałatkę, idealną na lunch lub kolację, nawet romantyczną 😉

Przepis na 1 porcję:
Duża garść liści młodego szpinaku
6 zielonych szparagów
4 truskawki
1/2 małej roladki koziego sera (60g)
łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210st.C. Myjemy szpinak, szparagi i truskawki. Od szparagów odcinamy twarde końce, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, polewamy łyżeczą oliwy i oprószamy solą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, ustawionego na funkcję grilla i pieczemy 8 minut (szparagi można przygotować na patelni grillowej). W międzyczasie kroimy truskawki i ser i przygotowujemy sos z oliwy, octu i miodu. Szpinak układamy na talerzu, dodajemy pozostałe składniki, posypujemy szczypiorkiem, polewamy sosem i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *