Tartaletki z czekoladowym kremem i owocami
Na dobry początek weekendu polecam pyszne i pełne cennych składników odżywczych tartaletki z borówkami i malinami. Są banalnie proste! Przygotowanie całości zajmie Wam 5 minut + 15 minut w piekarniku 🙂 Mam nadzieję, że pokochacie je tak jak ja 🙂 Jeżeli użyjecie płatków z oznaczeniem „gluten free”, to będą bezglutenowe 😉 Jeżeli macie alergię na białka mleka, to zamiast mascarpone, można użyć śmietanki kokosowej.
Przepis na 3 tartaletki (moje foremki mają denka o średnicy 6,5cm):
Ciasto:
5 czubatych łyżek płatków owsianych (zwykłych)
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 łyżka syropu klonowego/z agawy/miodu
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka tahini
1/2 dojrzałego banana
szczypta soli i mielonej wanilii.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C. W miseczce rozgniatamy banana widelcem, wsypujemy płatki, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, ugniatamy. Gotowe ciasto przekładamy łyżką do natłuszczonych foremek i dociskamy palcami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
Krem:
3 kostki gorzkiej czekolady (min.70%) – 30g
2 łyżki sera mascarpone.
Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie łączymy z mascarpone. Jeżeli lubicie bardziej słodko, to można dodać łyżeczkę cukru pudru trzcinowego lub miodu. Mi wystarcza słodycz mascarpone i czekolady. Gotowy krem wstawiamy do lodówki.
Wierzch:
Garść borówek
Garść malin.
Owoce myjemy i czekamy na ciasto 🙂
Upieczone ciasto wyjmujemy z foremek i chwilę studzimy. Do każdej tartaletki nakładamy po łyżce kremu i układamy owoce. Gotowe 🙂
Smacznego i słonecznego weekendu!