Jeden z faworytów – makaron z pieczarkami :)

SONY DSC

Dziś coś dla miłośników pieczarek – makaron z pieczarkami i suszonymi pomidorami w sosie z mascarpone. Wypróbujcie i oceńcie sami 🙂
Pieczarki wbrew powszechnemu przekonaniu są bardzo wartościowe i mogą mieć zbawienny wpływ na pracę naszego organizmu. Zawierają spore ilości łatwo przyswajalnego białka, a ponadto niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu (frakcji LDL). Dość duża dawka potasu, a niewielka ilość sodu regulują ciśnienie tętnicze, co jest korzystne dla serca i całego układu krwionośnego. Pieczarki to także dobre źródło kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, witaminy D, fosforu, selenu oraz miedzi. Te niepozorne szare grzyby, dzięki zawartości związku o nazwie pirogalol, wykazują zdolności zmniejszania stanów zapalnych w organizmie, jednocześnie wspomagając układ odpornościowy, a także działanie przeciwnowotworowe. Są jednymi z faworytów w profilaktyce nowotworu piersi i prostaty.
Jedzcie pieczarki na zdrowie! Smacznego!

Przepis:
80g suchego makaronu z pszenicy Durum (lub bezglutenowego, polecam firmy Barilla)
150g pieczarek
1/2 cebuli
3-4 kawałki suszonych pomidorów
łyżka mascarpone
łyżka oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprz

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Zeszklij, następnie dodaj pokrojone pieczarki i podduś. Przypraw odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory i rozprowadź łyżkę mascarpone. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu wymieszaj z sosem pieczarkowym, posyp posiekanym koperkiem i gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *